Greg Rosner: A fordítás megtérülése

„Nem minden, ami megszámolható, számít, és nem minden megszámolható, ami számít.” Albert Einstein

A fordításra költött forintjainkból mennyi fog majd megtérülni?  Miként számíthatjuk ki a fordítással kapcsolatos ráfordításaink megtérülését? Ez a kérdés fut végig mindegyik üzletember fejében, amikor azt mérlegeli, hogy érdemes-e lefordíttatnia a vállalat honlapját vagy marketing anyagait a nemzetközi piacok felé történő nyitás érdekében.

Amennyiben a válasz egy egyszerű matematikai művelettel nem határozható meg, az alábbi, összetettebb képlet segíthet a kérdés eldöntésében.

ROI  =  P (M x V ) / T² – F

Beruházás megtérülése (ROI) = Piaci nyitás célja (Piac Mérete x Vevői igény a termékre ) / Több piac esetén a piacok száma²  – Fordítás költsége

 

Ez a látványos kis képlet az Einstein-féle fizika valamint saját, több száz kis és nagyvállalattal való együttműködés során szerzett, sokéves szakmai tapasztalatom ötvözéséből született, egészen pontosan tegnap, ebéd közben, úgyhogy mellékesen a leves elfogyasztása közben egy szalvéta hátuljára firkáltam le.

A képletnek még át kell esnie a tudományos elbírálás szigorú procedúráján, azonban azt gondolom, akár még működhet is. A képlet megalkotásának körülményei bár vitathatók, azonban minden tényezőt tartalmaz, amellyel a fordítások megtérülése során számolni kell.

A definíciók:

P = Piaci nyitás célja – Miért fordíttatjuk le a szöveget? Itt általában három csoportról beszélhetünk:

1. Azok, akiknek ez kötelező – ezen csoport tagjai, amennyiben a fordítást nem készíttetik el teljes körűen, súlyos bírságokra számíthatnak a hatóságoktól (pl. klinikai teszt ismertetők, orvosi műszerek használati útmutatók, megfelelőségi nyilatkozatok esetében).

2. Azok, akiknek szüksége van a fordításra – az ezen csoportba tartozó vállalatok tagjai azért fordíttatnak, mert a vevők a termék mellett az azt kísérő kommunikációs anyagot is várják, és amennyiben a fordítás nem készül el időben, a bevétel sem érkezik be időben. Amennyiben a fordítás nem elérhető, a vevő a legközelebbi, általában helyben elérhető versenytárshoz fordul.

3. Azok, akik szeretnék a fordítást – ezek a vállalatok, szemben versenytársaikkal, perspektívát látnak a megcélzott régió fogyasztóinak körében a piaci részesedés növelésében és igyekeznek teljes lendülettel kiaknázni a lehetőségeket.

M = Piac mérete – A várható vevők, üzletfelek becsült száma.

V = Vevői igény a termékre –  A régióban a várható vevőkre jellemző profil kivonata, valamint pozitív válasz arra a kérdésre, hogy a helyi fogyasztóknak szükségük van vagy nincs a termékre, tudják-e használni? (Jeget árulunk az eszkimóknak?)

T = Több piac esetén a piacok száma – Itt egyszerűen azt kell megszámolnunk, hogy hány  régióba kívánunk belépni, ahol a régió alatt az ország és a nyelv együttesét értjük.

F = Fordítási költség – A fordítási szolgáltatások teljes költségét értjük alatta, amely általában a lefordíttatni kívánt szavak számának és a célpiacokon jellemző, egy szóra vonatkozó fordítási ár szorzatából adódik.

A végeredmény? A fordítás olcsó, a piaci részesedés elvesztése költséges. Gondoljuk végig, mi történik, ha nem készítjük el a fordítást, képzeljük el, ez milyen hatást vált ki. Vagy tekintsük meg, hogy mekkora bevételt hozhat, ha a helyi nyelven biztosítunk tájékoztatást, a termék a helyi nyelvű útmutatóval érkezik stb. Kimondhatjuk, hogy a nemzetközi szinten bonyolított értékesítés, üzletek költségeinek csak egy kis töredéke a fordítás, azonban  ez egy alapvető töredék. Önmagában nézve a költség elhanyagolhatónak tekinthető. Nemrég hallottam egy statisztikai érdekességet:  Fortune 2000 listán szereplő vállalatok tekintetében megállapították, hogy több pénzt költenek toalettpapírra, mint fordításra, és a lista számos vállalata a fordításra nem is épít be keretet a költségvetésébe, mivel olyan kis tételről van szó.

A ROI mutató vállalatról vállalatra eltérő lehet, attól függően, hogy milyen értékeket társítanak a fordításhoz. Azonban a legtöbb üzleti szituációban, amelyben az ügyfeleim mozogtak, a válasz egy fölényes „IGEN” volt, vagyis érdemes elkészíteni a fordítást, mivel ezzel piacok nyílnak meg és globális fogyasztókat  nyerhetünk meg.

Ezeket az összefüggéseket, eredményeket számszerűsítik a Localization Industry Standards Association (Lokalizációs Ipari Szabványügyi Szövetség) kutatásai, melyek átlagosan minden egyes, a fordításra fordított egy dollárra után 25 dollár bevételt mutattak ki.

Az eredeti cikk szerzője:Greg Rosner

Fordította: Mehlhoffer Péter

2017-08-07T12:35:39+00:00